Att tillhöra gruppen äldre, dvs 70 år och äldre, innebär i dessa dagar inte att man inte kan vara en del av samhället och arbeta vidare. Som så många andra fortsätter jag att arbeta från mitt hemmakontor.

Karriärrådgivning, övningsintervjuer och granskning av ansökningshandlingar går faktiskt utmärkt att genomföra via videosamtal, telefon och mail. Det är visserligen tråkigt att inte då och då träffa kollegor och klienter på Verto kontoret, men vi träffas istället virtuellt genom videokonferensteknik. Tillgången på videokonferenssystem för PC och surfplattor gör stor skillnad, och har möjliggjort distansarbete på ett helt annat sätt än tidigare.

Som 70 plussare som ska hålla sig socialt distanserad blir det faktiskt ingen större skillnad att jobba vidare nu mot om man vore yngre. Det ska ju sägas att det faktum att jag under min arbetskarriär har varit med att utveckla dator- och kommunikationssystem gör naturligtvis att jag är van att använda dessa som hjälpmedel. Men, systemen har nått en sådan mognadsgrad och enkelhet i användningen att även om jag inte hade en teknisk bakgrund så skulle jag känna att jag faktiskt kan genomföra mitt arbete som karriärkonsult och ändå ta mitt ansvar i Corona krisen och hålla mig ”socialt distanserad” rent fysiskt.

Kanske det till och med i dessa tider kan finnas de som funderar över sitt arbete och de val man gjort eller inte gjort och som skulle vilja samtala om det med någon av oss på Verto. Det går alltså utmärkt att göra och jag och mina kollegor är ”open for business” även om vi inte träffas på kontoret. Själv ser jag gärna fram emot att få möjlighet att ge rådgivning i virtuella möten på engelska om någon känner att svenskan inte riktigt finns där.
Kjell-Åke Grandin, Senior outplacementkonsult på Verto

o