Det här är ingen depphistoria om hur tufft jag har det. Det är inte heller någon pepphistoria om hur bra det kan gå om man väljer att följa sin dröm att starta eget. Det här är en historia om hur det kan gå för ett nystartat företag när ett virus slår till, blir en pandemi och precis som i filmer- dödar människor, våra nära och kära, samt vänder upp och ner på allt som är normalt.
Men först en resa tillbaka till slutet av 2019…
Man ska våga, vara modig nog att ta risker för att kunna förverkliga sina drömmar. Lämna den trygga anställningen och starta eget. Det kändes som en perfekt timing för mig. Man måste våga för att vinna… Lets do this!
När jag tog beslutet var det bara att sätta sig vid ritbordet:
– Utbildning: Jag ska äntligen jobba med hundar på heltid. Hundars välmående i vardagen, både fysisk och psykiskt. Hundinstruktörsutbildning, hundpsykologsutbildning samt hundfysioterapeut utbildning är basen.
– Marknadsundersökning: Finns behovet av det jag vill jobba med? Behovet visade sig finnas. Marknaden är inte mättad, tvärtom finns stor efterfråga. Det här fixar jag!
– Affärsplan och Budget: Tänk igenom alla aspekter i detalj och alla detaljer i varje aspekt. Ha en handlingsplan för alla tänkbara situationer som kan uppstå.
– Registrera företaget: Välj företagsform, företagsnamn. Skicka ansökan till bolagsverket och skatteverket.
– Bokföring och bokföringslagen, moms, arbetsgivaravgifter, skatter. Dags att läsa på och lära sig allt. Tips är att kontakta en revisor om du har den möjligheten.
– Hemsida med webbshop: Mina kunder ska lätt kunna boka och köpa mina kurser online med några klick. Låter enkelt men oj vad komplicerat det kan vara för en som inte har en avancerad teknisk begåvning. Men den lyckan som jag kände när jag klarade det, den är oövervinnlig! Jag lyckades skapa min egen hemsida, helt själv!
Karma Hundcenter är född! Nu börjar det roliga. Stolt över min bebis som äntligen börjar ta form. Nu ska jag bara lansera och bygga upp mitt brand!
Första månaden går över förväntan. Kurserna blir fulla, jag får privatträning av hundar med olika problem och hundägare som aktivera sina hundar. Kunderna är nöjda och jag får fina recensioner. Jag blir euforisk och tacksam över att jag vågade ta steget och starta eget. Det här bådar gott…

BAM – Corona slår till!!! Försäljningen dör ut på en dag.
Corona? Ett virus? Jag kollar i mina handlingsplaner, verksamhetsplan, affärsplan, marknadsundersökningar, årshjulet, budget, ingenstans har jag tänkt tanken och planerat inför vad jag ska göra om ett virus slår till och lamslår större delarna av världen, dödar människor och påverkar världsekonomin. Ett virus som gör en otroligt sjuk och rycker ifrån nära och kära helt hänsynslöst. Ett virus som får väletablerade företag som funnits sen innan jag föddes att gå i konkurs. Ett virus som får hela världens arbetslöshets siffror att öka till siffror vi aldrig sett förr. Ett virus som gör att ingen vågar gå ut eller vågar ta i hand. Precis som i en skräckfilm om virus som tar över världen.
Och där står jag med mitt nystartade företag som skulle förverkliga mina drömma om att förbättra och förgylla vardagen för hundar och hundägare. Vad gör jag nu?
Tillbaka till ritbordet…
Hyra min efterlängtade träningslokal får vänta. Det känns inte så klokt just nu att addera en fast utgift när jag inte är säker på intäkterna.
Vad kan jag göra istället? Jag är lyckligt lottad som i den här konstiga tiden har tillgång till en coach som hjälper mig att fokusera på kärnan av min verksamhet. Nu blir det att jobba på kvalitetsfrågor, nätverka, fortsätta bygga upp mitt varumärke och jobba sånt som jag inte skulle hinna annars.
Målsättningen för mitt företag revideras lite; min bebis, Karma Hundcenter, som jag har skapat med själ och hjärta ska överleva det här. Den har fått en tuff start i livet men med rätt fokus och resurser kan det gå vägen.
Nu fortsätter jag hålla kurser utomhus där man kan hålla god avstånd, håller onlinekurser, online coaching för dem som inte har möjlighet att gå hemifrån just nu och flera idéer väntar på att förverkligas. Samtidigt ber jag om att det här ska ta slut, att alla ska återfå sin hälsa och vi ska sluta förlora våra nära och kära till viruset. Att väletablerade företag ska sluta gå i konkurs och folk ska sluta permitteras och sägas upp. Att alla som får behålla sina jobb ska våga gå ut så jag via mitt företag kan fortsätta hjälpa hundar och hundägare till en bättre och roligare vardag.
Jag har ingen aning om hur det här slutar. Jag hoppas jag återkommer inom kort med en ny artikel som är en pepphistoria om hur bra det kan gå för nystartade företag som klarar sig igenom coronavirusets attack. Men en sak vet jag! Och det är att man alltid ska följa sina drömmar!

Anahita