I mitt arbete med personer som söker nytt arbete har jag förvånats över att alldeles för många som söker nytt jobb presenterar sig i sin cv, personliga brev och i cv-databaser på en alltför övergripande och generell nivå vilket gör det svårt att förstå vad just den personen är duktig på och vad han/hon kan tillföra.

När jag rekryterar och läser CV:n letar jag alltid efter det specifika och unika och vad personen kan tillföra/bidra med men oftast är det först i mötet och intervjun med personen som den unika kompetensen och personligheten kan skönjas men tänkt då hur många som aldrig någonsin får tillfället att komma så långt utan gång på gång skickar ansökningar utan att bli kallade till intervju.

Jag tror det är dags att vi börjar tänka annorlunda kring jobbsökande. Det räcker inte att skriva en allmänt hållen ansökan idag utan det gäller att sticka ut och framstå som unik och helt enkelt bäst för det jobb man söker. Hur ska vi då lyckas med det? Jo genom att börja göra ett ordentligt förarbete innan ansökan skrivs och skickas in. Har du koll på dina erfarenheter, kompetenser, drivkrafter, styrkor, karriärstil, personlighet och på vilket sätt just du skiljer dig åt från de andra som eventuellt kommer att söka jobbet? Kanske just du har en kombination av erfarenheter och kompetenser som ingen annan sökande har. Ja då gäller det att lyfta fram och marknadsföra just det för att väcka intresse.

Tänk att du skall köpa en bil. Då räcker det inte att det i annonsen står ”Bil säljes” utan du vill förmodligen veta bilmärke, hur långt den gått, i vilket skick den är, eventuell extrautrustning, vilka fördelar den har, finns det några skador osv. Du vill helt enkelt känna att du gör en bra affär. Precis så är det också för arbetsgivare.

Idag när man söker jobb konkurrerar man oftast med väldigt många andra sökande då gäller det att matcha det som efterfrågas i annonsen med att lyfta fram just din unika erfarenhet, kompetens och personlighet för att du skall sticka ut i mängden och framstå som bäst för det jobbet.

Ännu bättre är det om du är först på plats dvs hittar jobbet före alla andra. Då ökar sannolikheten dramatiskt för att arbetsgivaren skall anställa just dig. Vi ser bland våra klienter att en stor källa till nytt jobb ligger bland dolda och latenta jobb.

Dolda jobb är jobb som ännu inte utannonserats och du kanske råkar skicka in en spontanansökan som kommer in precis i rätt tid, så arbetsgivaren kallar dig omedelbart på intervju och på så sätt slipper rekryteringskostnader, dyra annonser osv.

Latenta jobb är jobb som ännu inte finns men som blir till i mötet mellan dig och en arbetsgivare. Det är oftast så många bolag och affärsidéer blir till. Oftast uppstår de genom att två eller flera möts och kommer på att slår vi våra huvuden ihop kommer vi att kunna göra nåt riktigt stort. Precis så är det också på arbetsmarknaden. En hel del av våra klienter har på ett framgångsrikt sätt börjat med att kartlägga sin kompetens och vad de kan erbjuda arbetsmarknaden, sedan har de kartlagt och hittat sin alldeles egna och personliga arbetsmarknad dvs en grupp av arbetsgivare där ens kompetens och personlighet förmodligen skulle komma riktigt väl till pass. Därefter har de kontaktat arbetsgivarna och presenterat vad de skulle kunna tillföra och väldigt många har på så sätt ”skapat sitt nya arbete” istället för att ha sökt på annons i konkurrens med hundratals andra.

I tidningar och tv får vi höra om personer som sökt hundratals jobb men som aldrig någonsin kommit på intervju. Deras slutsats har oftast varit att det förmodligen beror på att de är för gamla, att de har fel kön, att de har fel hudfärg eller att nåt annat är fel hos dem. Jag är helt övertygad om att det största felet inte sitter hos dem utan jag tror att felet är att de inte gjort ett bra förarbete och att de heller inte gjort någon precisionsmarknadsföring och därmed inte uppfattats som bäst lämpad för något utav de sökta jobben.

Gång på gång har jag fått förmånen att få möta personer som tappat tron på både sig själva och att de någonsin kommer att få nytt jobb. Plötsligt har de fått nytt jobb, bara de gjort ett ordentligt förarbete och lagt ner stor möda och omsorg på att lyfta fram rätt erfarenheter, kompetens och delar i ens personlighet och på så sätt och marknadsfört sitt unika jag.

Anders Sandvik
Outplacementkonsult