Motivationen börjar dala och det är dags för nåt nytt, men vad? Att utvecklas och hitta nya utmaningar i arbetslivet är viktigt för ett hållbart arbetsliv. Naturvetarnas karriärrådgivare Johan Åkesson från Verto konsult ger dig råd i artikeln nedan om hur du tar dig vidare i karriären

 

Om jag saknar motivation, vad ska jag göra?

– Börja med att analysera nuläget. Vad var det jag gillade när jag började och hur mycket av det gör jag idag och hur intressant är det för mig nu? Gör en lista över plus och minus för din situation. Sen funderar du på vad du kan påverka och hur viktigt det är. Är det arbetsuppgifterna du tröttnat på? Eller är förutsättningarna med dålig budget och toppstyrning det som skaver? Säger Johan Åkesson, karriärrådgivare på Verto konsult.

 Måste jag söka nytt jobb?

– Utveckling är alltid bra, men det kan även ske på jobbet du har eller i annan roll på samma arbetsplats. Vill du driva mer projekt eller ha hand om nyrekryteringar av kollegor? Prata med din chef om vad du önskar utvecklas inom.

 Hur kommer jag igång med jobbsökandet?

– Fundera igenom vilka är dina drivkrafter, vad är intressanta arbetsuppgifter och i vilken typ av organisation du vill vara verksam. Sammanställ det i en kravlista på vad som är viktigt för dig. Sen måste du skaffa dig koll på arbetsmarknaden och spana in vad som finns därute som matchar din lista. Detta bör vara en dynamisk process och inget man kommer på precis när man tycker det är dags att söka jobb i januari. LinkedIn är jättebra för att hitta företag och tjänster som kan vara intressanta för dig. Du kan hitta andra med rollen du önskar, du kan se vad de har för bakgrund och kompetens och även kontakta dem för att göra så kallade informationsintervjuer om tjänsten.

 Vad ska jag tänka på när jag söker jobb?

– Att du alltid är kompetent, det gäller bara att hitta rätt plats där du får utlopp för din kompetens. Men det kan vara svårt och ta tid att hitta rätt. Då kan Naturvetarnas tjänst Karriärsamtal vara ett sätt att få bolla sina tankar om vad som passar dig bäst.

 Vad kan jag göra för karriärbyten som naturvetare?

– Vanliga karriärväxlingar brukar vara att man byter bransch eller sektor. Det kan också vara att din kompetens inom ett område i en ny kontext eller bransch. Funder på vad du lärt dig på jobbet som du kan ha nytta av i andra verksamheter, till exempel att analysera stora textmassor, ha myndighetskontakter och motiverande samtal kan vara sådana kompetenser. Det går att göra en liten förändring för att ändå komma till sin rätta.

Vad ska jag tänka på när det är dags att söka jobb då?

– Efter att du analyserat din kompetens är det dags att förmedla den så att mottagaren förstår, till exempel i ditt cv eller på en intervju, att du faktiskt besitter den kompetens som efterfrågas i den sökta tjänsten Här handlar det om att illustrera och berätta om din vardag om hur du gjort något och i vilka sammanhang. Det är en övning som alla kan bli bättre på. Även här kan vi, genom Naturvetarna, stötta med cv-granskning och intervjuträning.

 Publicerad: JAN 12, 2024
skriven av Johanna Rösth, projektledare Webb på Naturvetarna