Är du en av dem som tagit beslut under semestern att söka nytt jobb, men väl tillbaks på jobbet och vardagen kommer du inte igång med jobbsökandet? Då är du inte ensam.
Efter sommaren brukar vi varje år kunna ta del av undersökningar som visar att väldigt många svenskar är missnöjda med sina arbeten och att de vill byta arbete. Nu senast visade Trygghetsrådet i en undersökning att ca 1,8 miljoner svenskar vill byta jobb men man tvekar. I en annan undersökning säger 75 % av de tillfrågade de vill byta jobb, men endast 10 % söker aktivt arbete.* Vi kan konstatera att väldigt många tänker tanken att byta jobb men få tar steget. Trots att man kanske skulle trivas och utvecklas bättre i en ny roll hos sin arbetsgivare eller kanske i samma roll fast hos en annan arbetsgivare.
Om man nu vill byta jobb, men inte vet hur man ska gå vidare, finns det några områden att tänka på för att öka sannolikheten att komma igång med sin arbetssökning och att verkligen lyckas hitta det nya bättre arbetet. Här kommer några tips
1. Gör en nulägesanalys
Vill du verkligen byta arbete eller är jobbytartanken mer av en spontan, icke så genomtänkt idé? Börja med analysera ditt befintliga arbete utifrån arbetsinnehåll, karaktär på arbetsuppgifterna, graden av utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Fundera sedan vidare på din arbetsgivares kultur, värderingar , anställningsvillkor ledarskap och medarbetarskap. Betygsätt och tänk igenom hur väl du idag får använda hela din kompetens. Om du ser att det finns för stora skillnader , kan du nu fundera på om det är en ny roll du söker, en ny organisation eller en kombination av båda
2. Formulera ett yrkesmål
Vart ska du? Det är viktigt att nu tänka igenom vad du vill ha i nästa arbete, så att du inte bara söker dig bort från något. Gör nu en ordentlig beskrivning av ditt nästa arbetes innehåll, karaktär och inramning – ditt yrkesmål. Prioritera sedan de punkter du skrivit ner utifrån hur viktiga de är för dig.Därefter kan du jämföra hur olika intressanta arbetsgivare och tjänster passar in på just ditt yrkesmål. Punkterna i ditt yrkesmål blir också ett bra underlag för de frågor du ställer till arbetsgivaren vid kommande anställningsintervjuer.
3. Arbeta med delmål
Tiden fram till ett nytt erbjudande är något som de flesta jobbsökare underskattar. Vi brukar rekommendera de flesta av våra klienter en tidsperiod på runt sex månader för sitt jobbsökande. Att känna motivation och engagemang för ett mål som ligger en månad bort, är lättare än för något som ska inträffa om ett halvår. Sätt därför upp olika mätbara delmål för varje vecka och något större mål för varje månad. Delmålen kan initialt handla om att framställa sina verktyg som CV, budskap, LI profil mm men ganska snart skiftar du fokus till antal gjorda kontakter på arbetsmarknaden; personer i kontaktnätet, rekryteringskonsulter, ansökningar på annons och direktkontakt med arbetsgivare.
4. Gör en projektplan
Gör en skriftlig plan för din jobbsökning som du följer under processen. I planen har du med ditt yrkesmål, dina delmål som ska uppnås på vägen, du har en strategi och du har skrivit ner tidsatta och mätbara aktiviteter som du ska genomföra för att nå ditt mål. Planen ger dig en struktur för din arbetssökning och hjälper dig hålla en hög aktivitetsnivå.När du sedan praktisk börjar arbeta med din jobbsökning, är det viktigt att du kontinuerligt utvärderar och reflekterar över dina insatser, så att du inte hamnar i en återvändsgränd. Du måste ofta ställa dig frågan om du gör rätt saker och i tillräcklig omfattning. Planen måste vara ett levande dokument som ständigt uppdateras och utvecklas.
5. Skaffa en jobbpartner
I stora delar av livet finns vi i sammanhang där vi har en central funktion som är med och leder och påverkar vårt arbete och vår utveckling. Det börjar med föräldrar, fortsätter med lärare och därefter har de flesta av oss en chef på arbetsplatsen. Denna funktion hjälper oss att sätta mål, utvärdera, följa upp och ge återkoppling. Nu ska du klara dig själv och driva processen helt på egen hand, vilket kan kännas ovant. Om vi inte får en ganska snabb respons på våra ansökningar eller tagna kontakter, är det lätt att tröttna och ge upp. Ensam är inte alltid stark. Fundera på om känner någon som vara din jobbpartner eller om du ska anlita en karriärkonsult.
6. Skapa positiv energi
Det ska vara roligt att söka jobb och inte ytterligare en börda. Försök att ställ in tankarna på vad du vill göra och inte vad du måste göra. Gör lista på allt positivt ett nytt arbete skulle kunna innebära för dig och sätt upp den på kylskåpsdörren. Skriv varje dag upp saker som du gjort bra och är nöjd med. Belöningar är också en viktig ingrediens. Komplettera din projektplan med olika belöningar som du får, när du har uppnått dina olika delmål.
Passa på och lär känna nya människor, sök upp gamla kontakter och vänner eller utveckla något av dina fritidsintressen. Om du vill göra ett karriärskifte säger nätverksforskningen att du har störst chans att få bra tips och information av svaga kontakter i ditt nätverk. Det är personer som inte känner dig såväl varken privat eller professionellt. Personer som du kanske träffar på träningslokalen eller i den ideella föreningen. De ser dig med nya ögon och kan ha idéer på karriärvägar eller arbetsgivare som du inte känt till.
God Jakt!
Johan Åkesson
Karriärkonsult