”Tack för din ansökan. Tyvärr…. Personen vi erbjudit tjänsten har erfarenhet från vår bransch och arbetat med just samma typ av projekt som vi gör.”
Det här en inte helt ovanlig återkoppling som möter våra klienter efter anställningsintervjuer när de sökt sig till nya branscher eller till andra roller än de tidigare haft. Många gånger passerar man inte ens första nålsögat i rekryteringen. Vi kan tydligt se hur mycket större framgång klienterna når i rekryteringsprocesser när man söker arbeten i sin nuvarande bransch, i nuvarande roll och gärna i en kombination av de båda. Ibland får man känslan vid rekrytering att riskminimering genom att ta någon från ”branschen” är viktigare än att maximera möjligheten genom att ta en kandidat utanför branschen med ett annorlunda perspektiv.
Men allt är förstås möjligt. Om du söker arbete och vill göra roll eller branschbyte är ditt bästa verktyg dina transferkompetenser. Med transfer menar vi överförande av kompetenser från ett sammanhang till ett annat. Dessa kompetenser är inte nödvändigtvis kopplade till en viss bransch, arbetsgivare eller yrke utan kan vara användbara mer generellt. Transferkompetenser kan också översättas till erfarenheter. Dessa erfarenheter, samt din förmåga att förmedla dem, kan ibland vara det som gör att just du får arbetet och inte din medsökande.
Som exempel kan nämnas personen som sökte arbete inom akademin och lyfte fram att erfarenheten från de stora kulturinstitutionerna hade givit stor vana att arbeta med starka personligheter. En annan person från bankvärlden sökte arbete inom ”gaming” och lyfte fram sin erfarenhet från arbete i en kontext med regulatoriska krav och regelefterlevnad. Ytterligare en klient som gick från fordons- till energiindustrin, hade fokus på hens förmåga att navigera sig fram för att genomföra förändringsprojekt i stora matrisorganisationer.
Transferkompetenser är alltså oftast en kompetens som har förvärvats i yrkeslivet i allmänhet, men som vi ofta glömmer bort. Kunnandet och lärandet förknippas ju ofta med något som sker i utbildningssammanhang och med den snäva tolkningen förloras all det lärande som sker dagligen i arbetslivet.
Här kommer några exempel på transferkompetenser
Leda en organisation i kris har givit mig erfarenhet av att hålla huvudet kallt, fatta strategiska beslut under press och kommunicera effektivt i krislägen
- Van att förmedla olika slags budskap och information till stora grupper under kort tid
- Vana att jobba mot täta deadlines och att snabbt kunna improvisera
- Stor vana att jobba med olika arbetsgrupper och att ständigt bli utvärderad
- Erfarenhet av arbete som är reglerat av lagar, förordningar och avtal.
- Stor vana att i stressiga situationer identifiera problem och metodiskt försöka lösa dem
- Arbetet har givit mig stor erfarenhet av att leda ett antal starka individualister att arbeta mot ett gemensamt mål
- I mina arbeten har jag arbetat i olika arbetsgrupper och projekt med människor från andra kulturer.
- Mina arbeten har utvecklat min förmåga att ta kontakt, starta samtal och bygga yrkesmässiga relationer med människor jag tidigare inte träffat.
- Mina arbeten har lärt mig betydelsen av att förmedla information på ett bra sätt, att visa förståelse och att vara tydlig. Jag kan behålla lugnet i samtal med upprörda och oroliga personer.
Det här är erfarenheter som torde vara intressanta i många olika roller och branscher. I nästa steg gäller det att utveckla och konkretisera hur och i vilket sammanhang erfarenheten har förvärvats
Om du söker arbete och vill göra roll eller branschbyte, försök då att hitta paralleller mellan den kontext du befinner dig idag och den bransch och roll du söker dig till. Fundera på frågor som dessa:
- Vilken bransch- eller verksamhetslogik har präglat dina tidigare arbetsgivare?
- Under vilka omständigheter har du löst dina arbetsuppgifter?
- Vilka typer av utmaningar/svårigheter fanns det hos dina tidigare arbetsgivare?
Utifrån dina svar, försöker du sedan svara på frågorna nedan
- Vilka är dina främsta erfarenheter?
- Vilka är dina lärdomar?
- I vilket sammanhang och i vilka roller skulle dina erfarenheter och lärdomar passa
Förhoppningsvis har du nu hittat ett antal bra kompetenser som också är värdefulla i andra branscher och roller. Men glöm inte att också att lyfta fram färdigheter och perspektiv hos dig, som du kan bidra med, tack vare att du gör en förflyttning på arbetsmarknaden
Oavsett om du siktar på att byta bransch eller vill utvecklas inom ditt nuvarande arbetsområde, är transferkompetenser ett bra verktyg för att nå nästa steg i din karriär.
När du söker nya jobbmöjligheter, särskilt inom en ny bransch, är det ofta de formella kraven som avgör vilka som blir kallade till intervju. Men många kandidater uppfyller dessa krav, och det som verkligen kan ge dig en fördel är din förmåga att också tydligt kommunicera nyttan med dina transfererfarenheter