Intervju med Kalle 48 år

Tror du att formen för din uppsägning har påverkat hur du sökt arbete och den tid det tagit för dig att söka ett nytt jobb?

Helt klart har formen för min uppsägning påverkat hur jag sökt jobb och längden på sökande. När jag och företaget kom överens om att jag skulle lämna, var jag först lite skakad och orolig. Efter några dagars funderande såg jag det mest som en möjlighet att få förändring i min jobb situation. Jag hade under en period känt att jag och företaget inte delade några grundläggande värderingar och att jag inte trivdes där och tyckte det var roligt att jobba. Samtidigt kände jag att företaget inte agerade speciellt ”snyggt” och att jag skulle se till att få ett bra ”paket” för att sluta. Jag ville dock inte dra det för långt så att vi skulle skiljas som ovänner. Det är viktigt för mig att allt går schysst till och att båda jag och företaget är nöjda med uppgörelsen.

Tidsaspekten – gick det fortare eller långsammare än vad du tänkt dig att hitta det nya arbetet?

Det har tagit betydligt längre tid för mig att hitta ett nytt jobb. Först var jag övertygad om att det skulle lösa sig väldigt snabbt och tog det då ganska lugnt, passade på att koppla av, vila, vara med barnen och landa i det nya. En ganska behaglig tillvaro. Sen kom sommaren och då intalade jag mig att det inte händer så mycket, alla är lediga ändå.

Nu har det blivit senhöst och jag har inte löst min situation. En viss stress börjar byggas upp i kroppen och lite tvivel på mig själv börjar infinna sig. Måste säga att det inte känns alls bra! Jag behöver öka aktivitetsnivån betydligt. Men, jag har haft svårt att hitta drivet att ringa till potentiella arbetsgivare. Av någon anledning styrs jag av mina rädslor och tycker att det är obehagligt att ringa upp för mig okända personer. Detta är ett stort hinder för mig som jag jobbar mycket med. Jag vet att jag måste komma över detta och att det är först då som resultatet kommer.

Har du sökt exakt samma funktion (tjänst) i samma bransch eller har du förändrat din sökning på något sätt?

Jag söker en liknande tjänst som jag haft förr fast bredare, låser inte fast mig i en speciell bransch. Min kompetens går att applicera på flera branscher.

Har främst sökt via rekryterare och mitt kontaktnät, mycket luncher med gamla kollegor och vänner. Kommer att bredda sökandet till annonser och söka inte bara tjänster som direkt passar min kompetens utan även närliggande tjänster.

Har du haft något ”bollplank”?

Jag har haft stort stöd genom outplacement och min konsult. Vi träffas regelbundet och följer upp och får coachning. Genom mentalträning har jag fått många bra verktyg som hjälper att ”tänka” rätt, det är ganska lätt att hamn i humörsvackor när det går tungt och det gör det till och från. Det är viktigt för mig med rutiner, se till att komma upp i tid, ta hand om min kropp och träna varje dag. När jag slarvar med detta så är det lätt hänt att en dag bara försvinner utan speciellt mycket aktivitet. Här har min konsult uppmärksammat mig på detta och tvingat mig att göra ett dagsschema. I början såg jag inte nyttan med det och idag inser jag att han hela tiden haft rätt.

Jag har generellt ett bra nätverk av personer som bryr sig kring mig. Allt från gamla kollegor, till nära familj som syster och mor, till nära vänner och framförallt outplacementkonsulten.

Har du upplevt att ålder, kön, utbildning, etnicitet, familjesituation (som småbarn) påverkat dina möjligheter i arbetssökarprocessen?

Jag har inte haft några problem med att vara ensamstående förälder med delad vårdnad, eller att jag är 48 år.

Hur har du arbetat med olika sökkanaler och vad är dina erfarenheter?

Det som gått bra är när jag fått kontakt och fått komma på intervju, det är då det kommer fram vem jag är. Jag har träffat ett flertal headhunters och de mötena har gått mycket bra. Har även varit på några intervjuer med företag och även de mötena har jag upplevt som bra, med öppen och rak dialog. Mindre bra har varit mitt personliga driv, jag har haft svårt att ringa för mig okända personer, jag har haft en övertygelse om att det skrämmer mig. Jag har jobbat mycket med att få bort denna och med hjälp av mental träning har det funkat.

Inför intervjuer brukar jag läsa in mig på företaget och börja med att fråga något om bolaget. Det ger mig tid att samla mig och skaka av eventuell nervositet och alla gillar att prata om sitt bolag. Intervjuerna brukar flyta på bra och jag har inga problem att prata om vem jag är och vad jag gjort, jag fyller på med exempel så det inte bara blir tomma ord.

Var är dina lärdomar?

Mina lärdomar är: Skilj dig inte och byt jobb samtidigt. Ge dig själv lite tid och landa innan du söker nytt jobb. Gör ett schema och följ det. Ta hand om dig fysiskt och psykiskt, träna, gör roliga saker. Se upp med negativa tankemönster. Ta hjälp och våga be om hjälp.

Framför allt, fokusera, fokusera, ställ upp tydliga mål, bestäm dig för vad som är viktigt. Mina framgångar kom när jag fokuserade. Jag bestämde att bara fokusera på två områden:

1. Fixa nytt jobb och behåll fokus!

Jag gjorde för många saker samtidigt! Har insett att min energi inte räcker till allt.

2. Ta hand om mig själv så jag mår så bra som möjligt.

För mig innebär det: fysisk aktivitet varje dag. Gymmet, löpträning eller en promenad. Aktiviteten gör att jag mår bra, känner mig stark i kropp och sinne, tänker positivare tankar, får energi, blir piggare, äter bättre, går ner i vikt, känner mig snyggare, en positiv spiral helt enkelt som ger mig självförtroende och kraft som jag behöver.

Så här har jag tänkt och agerat varje dag senaste 1,5 månaden och jag har nu tre jobb på gång. De sista veckorna har jag varit på fem intervjuer som alla har gått mycket bra. Några lärdomar och framgångsfaktorer från intervjuerna. Jag brukar komma 30 minuter för tidigt, sitter kvar i bilen och gör en sista förberedelse. Kollar av företagets hemsida, om de släppt några pressmeddelanden, ser till att jag är påläst med de senaste. Det kan vara en bra öppning på intervjun. Jag läser igenom mitt CV, går igenom vad jag gjort och mina styrkor. Har tid att samla mig helt enkelt. Jag försöker ta initiativ på intervjun, be intervjuaren att berätta mer om jobbet och företaget. Jag får då mer tid att samla mig och får en massa information om företaget och vilken kompetens de söker, som jag använder mig av när jag går igenom min profil och mina kompetenser.