Ett CV ska ge en bra översikt av din professionella bakgrund. Det ska vara snyggt uppställt och lätt för läsaren att hitta i. Försök att utveckla vad du har haft för uppgifter, vad du lärt dig och vad du bidragit med på dina olika arbetsplatser. Hjälp gärna läsaren att förstå vad du läst och lärt dig på de utbildningar och kurser du genomfört.
Nedan ser du ett förslag på disposition av ett CV med huvudrubriker.
Kontaktuppgifter
Skriver du högst upp i brevhuvudet. Ålder och civilstånd behöver du inte ta med.
Sammanfattning
Sammanfattningen i början hjälper läsaren att snabbt få en bild av din samlade kompetens och vad du vill göra framöver. Försök att vara så konkret som möjligt, så att mottagaren förstår att du verkligen har tänkt till och känner till din kompetens och dina mål.
Anställningar.
Börja med din senaste tjänst och arbetsgivare.
Först skriver du arbetsgivare, tjänst och anställningsår. Därefter skriver du dina huvudsakliga arbetsuppgifter. Skriv dem gärna i punktform istället för i löpande text, så blir det lättare för läsaren att ta till sig innehållet. Förslagsvis drar du ner beskrivningarna under de tjänster som ligger längre bort i tiden och som saknar relevans för din nuvarande yrkesinriktning.
En del väljer också att i en till två meningar lyfta fram någon insats eller uppgift som man är extra stolt över i samband med en viss tjänst. Det kan till exempel vara att man blivit utsedd till årets medarbetare, deltagit i introduktion av nyanställda, utvecklat nya rutiner och så vidare.
Utbildning
Specificera om du har någon akademisk examen och antalet högskolepoäng du har läst. Fundera också på om det kan vara intressant för läsaren att veta vad du hade för inriktning på ditt högskoleprogram och eventuellt examensarbete.
Kurser
Om du har gått kurser och utbildningar via ditt arbete, beskriv gärna omfattningen och vad du har lärt dig på kurserna.
Datakunskaper
I dag förutsätter de flesta att du kan de viktigaste programmen i office paketet. Skriv istället om och hur du har jobbat i något ekonomisystem, ärendehanteringssystem eller liknande.
Språk
Förklara gärna din skattning av dina språkkunskaper. Om du exempelvis har språkstudier från universitetet eller dagligen använder språket i ditt arbete, skriv gärna det.
Övrigt
Under övrigt kan du skriva erfarenheter och utbildningar som kan vara relevanta, men inte riktigt passar under de andra rubrikerna. Det kan till exempel vara ett förtroendeuppdrag, en certifiering, körkort eller liknande.
I bilagan hittar du en mall för ett CV