Att sätta mål innebär att bestämma riktning, ta ut en kurs för ditt liv. Med ett konkret mål blir det lättare att göra medvetna val, det vill säga väga för- och nackdelar mot varandra och fundera på hur beslutet påverkar din väg mot ditt mål. Att sätta mål innebär också att du lättare kan fokusera dina resurser på att göra aktiva val som leder dig rätt, i stället för att likt lövet följa vindens nyckfulla pustar.
Några tips när du formulerar dina mål:
1. Tydliga och konkreta
Ju tydligare dina mål är, desto lättare blir det att se vad du ska göra för att uppnå dem. Det ska också vara enkelt att mäta om du kommer närmare målet. Tänk på att ”Jag vill ha ett jobb i fastighetsbranschen” är en önskan, men ”I maj ska jag ha ett jobb som fastighetsförvaltare med inriktning på kontorsfastigheter” är ett mål.
2. Relevanta
Ett mål syftar till att åtgärda det som du kommit fram till är viktigt för dig. En slags lösning på din problemsituation. Därför är det viktigt att inte sätta målen för lågt utan finna en nivå som är realistisk för dig
3. Mätbara
Du ska kunna mäta om dina mål är uppnådda. Det behöver nödvändigtvis inte alltid vara kronor, ören eller timmar utan det finns också en kvalitetsaspekt. Exempel: ”Mina barn tycker att de har fått en mycket bättre kontakt med mig sedan jag började gå hem tidigare från arbetet.”
Skriv en jobbsökarplan
Identifiera ditt huvudsakliga mål, det vill säga typ av jobb, bransch, arbetsuppgifter med mera. Definiera sedan delmål som leder mot huvudmålet och fyll på med aktiviteter som du måste göra för att uppnå delmålen.